Усвояване и трансфер на понятията в урока по литература

Габровското училище

Васил Априлов
   За начало на новобългарското образование се приема датата 2 януари 1835 г., на която тържествено е открито Габровското взаимно училище. То създадено по инициатива на Васил Априлов, чиято цел е основаване на „истинско училище по европейски образец” в родното му селище. В Габровското училище получават практическа реализация идеите, заложени в „рибния буквар” – светско обучение на роден език , организирано  по модерната за времето взаимоучителна система. Говоримия български език, на който се осъщесвява обучението, определя ясно националния му характер и дава основание  да се сочи като първо новобългарско училище. 
Габровското взаимно училище
   Независимо от разликата в становищата никой не отрича ролята на Габровското училище като ново явление в развитието на българското образование с огромно културно-политическо значение. То се определя както от приложението на модерни педагогически идеи, насочени към реализация на национално по характер образование, така и от популязирането им и съдействието на други училища за тяхното приложение.
   Затова с основание Габровското училище се приема като първо новобългарско учебно заведение. Откриването му бележи независимостта на българското училище от гръцката духовна власт и началото на новобългарското образование. 

Коментари