Подготовка на урока по литература

Назначаване на педагогически и непедагогически персонал

Назначаване на педагогически и непедагогически персонал

   Директорът е работодател на педагогическия и непедагогическия персонал в ръководената от него институция.  Съгласно чл.216 от Закона за предучилищното и училищно образование / ЗПУО/ той сключва трудовите договори с помощник-директорите, с учителите и служителите. Възникването, изменението и прекратяването на трудовите правоотношения стават по реда, определен от Кодекса на труда / КТ/ според чл.40, ал.3 от ЗНП.
   Съгласно чл.50, ал.1 от КТ въпросите на трудовите и осигурителните отношения на работниците и служителите се уреждат с Колективния трудов договор / КТД /, който се сключва между работодателя и синдикалната организация – чл.51а, ал.1.
Трудовият договор се сключва в писмена форма между служителя или работника и работодателя преди постъпването на работа – ч.61, ал.1, чл.62,ал.1. Необходимите документи за  сключване на  трудов договор са посочени в Наредба № 4 на Министерството на труда и социалните грижи, обн. ДВ бр.44 от 1993 г., като освен тях  работодателят може да изиска представяне и на други документи. Служителят е длъжен да постъпи на работа в едноседмичен срок от сключването на  трудовия договор, освен ако страните са уговорили друг срок. 
   С  трудовия договор се определят мястото и характерът на работата и трудовото възнаграждение на служителя. 
    В тридневен срок от сключването или изменението на  трудовия договор и в седемдневен срок от неговото прекратяване  работодателят е длъжен да изпрати уведомление за това до съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт.
   Трудовият договор може да се сключва за неопределено време и като срочен. Трудовият договор за неопределено време не може да се превръща в договор за определен срок, освен при изричното писмено желание на служителя. Срочният   трудов договор не може да бъде по-дълъг от три години – до завършване на определена работа, за заместване, за длъжност с конкурс, за мандат, за временни и сезонни работи. 
   Трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за  неопределено време, ако  служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от работодателя и длъжността е свободна.
Когато работата изисква да се провери годността на служителя да я изпълнява или той желае да провери дали работата е подходяща за него, може да се сключи договор  със срок за изпитване 6 месеца.
   В Кодекса на труда са определени условията за постъпване на работа въз основа на избор и въз основа на конкурс.
   Назначаването на педагогически и непедагогически персонал се извършва в съответствие със Закона за народната просвета и Правилника за прилагане на ЗНП.  

Коментари