Структура на урока по литература

Работно време, нормативи, отпуски в системата на образованието

 
Работно време, нормативи, отпуски в системата на образованието
Нормите за преподавателска работа и реда за определяне на числеността на персонала в системата на народната просвета са регламентирани с наредба № 4 от 20 април 2017 г на МОН. Те се отнасят за педагогическия персонал  и се изпълняват в рамките на установената от КТ продължителност на работното време, като се отчитат в учебни часове за учителите в основното и средното училище и в астрономически часове – за  учителите в детските градини, възпитателите и педагогическите съветници.
   Нормите за преподавателска работа, както и условията за откриване на работно място,  са определени в  Наредбата. Нормата може да се допълва с часове за самоподготовка при целодневна организация на учебния ден, с часове за СИП, часа на класа, извънкласни дейности.
В Приложение 3 на  наредба № 4  се посочват нормите за максимален брой работни места, които може да бъдат разкривани за длъжностите „главен учител“ и „главен възпитател“.
   Отпуските за  педагогическия и непедагогическия персонал се определят съгласно КТ, Националното и Общинското споразумение и Колективния трудов договор. Допълнителен отпуск се полага за брак, кръводаряване, смърт на близък, призован в съд, участие в държавни и синдикални органи, мобилизация, за раждане и отглеждане на дете, за обучение, религиозни празници и др.

Задължения и права на   работодателя и служителя

   Основните задължения на страните по трудовото правоотношение за спазване на съдържанието му са определени в Кодекса на труда. 
   Служителят е задължен точно и добросъвестно да изпълнява възложената работа, а работодателят – да осигурява условия за работа, да плаща трудово възнаграждение, да осигурява здравословни и безопасни условия на труд.
   Дисциплинарната отговорност, видовете нарушения на трудовата дисциплина, видовете дисциплинарни наказания, имуществената отговорност и видовете обезщетения също са регламентирани в КТ.

Работна заплата, допълнителни  възнаграждения


      С Наредба № 4 от 20.04.2017 г се посочват редът и начинът за определяне на месечните работни заплати на педагогическия и непедагогическия персонал. Наредбата се прилага при определяне на  работните заплати в държавните и общинските детски градини, училища и обслужващи звена. 

Социално-битово и културно обслужване /СБКО/


   Съгласно КТ социално-битовото  и културно обслужване се финансира със средства от работодателя и от други източници. Начинът за използване на средствата за  СБКО се определя с решение на Общото събрание. Средствата може да се изразходват за организирано хранене, търговско-битово и транспортно обслужване, отдих, спорт, културни занимания и др.  

Коментари